Om oss

21

Mr. Phuc

Phuc (uttales ”Fo”) Nguyen Quang var student ved universitetet i Hue, Vietnam, og måtte flykte på grunn av sin motstand mot det kommunistiske styresettet. Etter en dramatisk flukt over havet sammen med mange andre i en synkeferdig båt, kom han til Hong Kong hvor han måtte være 5 år i en lukket flyktningleir. Bl.a. etter stor innsats fra et britisk/norsk ektepar i Bergen, fikk Phuc i 1987 komme som kvoteflyktning til Norge og Bergen. Nå er han aktiv familiefar, og har i mange år arbeidet ved SFO på Liland skole. Phuc bruker mye av sin fritid til å hjelpe andre, både vietnamesiske studenter i Bergen og studenter, barn og familier i hjembyen Hue. Han har samlet inn penger og drevet støttearbeid siden 1991, og i 2011 ble innsamlingen og arbeidet formalisert gjennom stiftelse av foreningen Phuc’s Fond. Alle pengene går til å hjelpe fattige i Hue.
Gjennom bl.a. å støtte to barnehjem hjelper Phuc’s Fond mange foreldreløse barn. Det ene barnehjemmet med navn Uu Dam har Phuc vært med på å bygge opp.
Mange fattige barn og studenter får pengehjelp til å gå på skole og studere. Mange hundre studenter og skoleelever har fått stipender til utdanning siden Phuc startet sin hjelpevirksomhet.

Phuc hjelper også folk i akuttsituasjoner, og mange fattige familier får ren nødhjelp i form av ris eller nudler og litt kontanter.

Pengebidragene til Phuc’s Fond kommer bl.a. fra venner i Norge, salg fra elevkantinen ved Liland skole og SFO, gjennom inntekter av salg på julemarkeder, og fra Bijark maskiner, Bergen Bee. Fondet får også bidrag fra tidligere studenter ved en frivillig skole som Phuc startet i flyktningleiren i Hong Kong, og som nå bor i USA. Bidrag ønskes velkommen både fra privatpersoner og næringslivet.
”Jeg synes synd på barn som mister foreldre. Jeg opplevde selv fattigdom som barn, og mistet min far tidlig under krigen. Etter at jeg kom til Norge og fikk det livet jeg ønsket meg, tenker jeg på dem som ikke har fått samme muligheter som meg”, sier Phuc

Leave a Reply